Running is a road to healthy body

Behanie je dnes v móde viac ako kedykoľvek predtým. Patrí k aeróbnym cvičeniam, ktoré sú pre organizmus najzdravšie. Pomáha budovať kondíciu, spomaľuje tep, znižuje tlak, spaľuje kalórie a nabíja nás hormónmi šťastia. Aby sme ale vyťažili z tejto pohybovej aktivity maximum, netreba sa na ňu vrhnúť hurá efektom, ale po dôslednej príprave. Neoplatí sa podceňovať prípravu a správny postroj. Pretože behanie, to nie je len smerovať rovno za nosom.

Ideálny, ale predsa  
Hovorí sa, že beh je ideálnym športom pre každého. Netreba žiadnu extrémnu prípravu, iba sa rozbehnúť a robíte niečo pre zdravie. Lenže tento postoj sa môže zdraviu aj veľmi rýchlo vypomstiť. Behať by totiž mali len ľudia bez nadváhy, nakoľko vysoká váha zaťažuje kĺby aj prirodzene. Pri behu dochádza ešte k vyššiemu zaťaženiu kĺbov, chrupaviek aj chrbtice. Preto je dobré uspôsobiť terén intenzitu aj dĺžku behu svojej váhovej kategórii.

Behať sa treba učiť ako chodiť  
Pretože technika behu je nesmierne dôležitou. Platí základné pravidlo dobrej obuvi, ktorá vie pohltiť dopady nôh na trať. Pri rekreačnom behu je dobré mierne dopadať na vonkajší okraj päty a položiť celé chodidlo na povrch. Nohy klásť jemne vedľa seba z malej výšky, vyvarujte sa klusaniu a stavte na kvalitné tenisky aj povrch. Najhoršou alternatívou je beh po chodníku. Omnoho lepšie je vybrať si lesnú cestičku, ktorá je mäkšia a navyše beh v lese ovlaží aj psychiku. Zároveň počas leta vytvorí príjemný chládok, takže nedochádza k prehriatiu. Počas behu však nezabúdajte napriek tomu prijímať dostatok vody.



Pozor na Feidippidov syndróm  
Niektorí bežci majú pocit, že nedobehli, kým nepadajú od únavy. Toto nie je cesta k zdravému telu. Práve naopak. Jemne zvýšený pulz je nápomocný spaľovaniu tukov a predstavuje omnoho lepšiu alternatívu pre telo aj posilňovanie srdca ako predinfarktové stavy v cieľovej rovinke. Základ nepreháňať sa radí najmä tým, čo s behaním začínajú a chcú sa rýchlo porovnávať s ostatnými na trati.

Rozcvička  
Nie je to len výmysel, ale pred behom je potrebné aspoň 10 minút poriadne popreťahovať svaly nôh. Vyhnete sa tým kŕčom a tuhnutiu svalov spôsobenom nárazovou námahou. Bežci podľa lekárskych skúmaní majú problémy so srdcovo cievnym systémom až o šestnásť rokov neskôr ako tí, čo iba vylihujú. Preto je dobré obuť si tenisky a vyraziť. Leto behu jednoznačne praje.

Zapojte bránicu  
Nohy sú len jednou zo zložiek, ktorú budete pri behaní potrebovať. Skoro rovnako dôležitým prvkom je zapojenie bránice. Nedýchajte do hrudníka, ale do brucha a za každých okolností nosom. Aj to bude vašou indíciou, či sa nepreťažujete. Ak dokážete udýchať beh nosom, máte vyhraté. Nehrozí pichanie v boku a dokážete bežať na oveľa dlhšie trate.

Ak neviete, aký šport si vybrať, skúste beh. Spisovateľ George Sheehan to povedal jasne. Dôvodov na behanie je presne toľko, koľko má rok dní. Napríklad chudnutie,  odbúranie stresu alebo vylepšenie sexuálneho života.

0 comments:

Post a Comment